Nadwrażliwości pokarmowe w praktyce dietetyka
Kurs poświęcony diagnostyce i dietoterapii nadwrażliwości pokarmowych, takich jak: nietolerancje pokarmowe, nadwrażliwości pokarmowe IgG-zależne, alergie pokarmowe IgE-zależne oraz celiakia. Kurs ma na celu poszerzenie i usystematyzowanie wiedzy na temat nowoczesnych metod stosowanych w diagnostyce nadwrażliwości pokarmowych. Wiedza zdobyta w trakcie szkolenia będzie pomocna w prowadzeniu pacjentów z dolegliwościami związanymi ze spożywanym pokarmem.
Diagnostyka i prowadzenie pacjenta z celiakią
Kurs poświęcony diagnostyce celiakii oraz postępowaniu z pacjentem po diagnozie. Mimo rosnącej wiedzy na temat nietolerancji pokarmowych osoby z niezdiagnozowaną celiakią oraz te, u których choroba została niedawno potwierdzona, wciąż mają trudności ze znalezieniem fachowej pomocy. Kurs ma na celu poszerzenie i usystematyzowanie wiedzy na temat diagnostyki i leczenia celiakii ze szczególnym uwzględnieniem najnowszych rekomendacji ESPGHAN (2020) oraz ESsCD (2019).