Skip to main content
Have question? 577-713-777 akademia@euroimmun.pl
 Sign up Log In
Akademia Euroimmun
  • Zapisz się na Kurs
    Dla lekarzy Dla diagnostów Dla dietetyków
  • O Nas
    Jednostka szkoląca O firmie Nasi eksperci Kogo wspieramy Patronat Honorowy
  • Jak to działa
    Krok po kroku Płatność Punkty edukacyjne Certyfikat Regulamin FAQ
  • Kontakt
Diagnostyka i prowadzenie pacjenta z celiakią
Educational Points:  Cost: 150 zł
Bożena Cukrowska
Patron: Prof. dr hab. n. med. Bożena Cukrowska

Diagnostyka i prowadzenie pacjenta z celiakią

Powiadom mnie o kursie

Kurs zakończony
Zostaw nam swój adres email, a powiadomimy Cię o wznowieniu

Kurs poświęcony diagnostyce celiakii oraz postępowaniu z pacjentem po diagnozie. Mimo rosnącej wiedzy na temat nietolerancji pokarmowych osoby z niezdiagnozowaną celiakią oraz te, u których choroba została niedawno potwierdzona, wciąż mają trudności ze znalezieniem fachowej pomocy. Kurs ma na celu poszerzenie i usystematyzowanie wiedzy na temat diagnostyki i leczenia celiakii ze szczególnym uwzględnieniem najnowszych rekomendacji ESPGHAN (2020) oraz ESsCD (2019).

Program kursu:
Moduł 1: Celiakia jako jednostka chorobowa
  • Definicja celiakii
    • Charakterystyka glutenu
  • Epidemiologia
  • Patogeneza
  • Objawy
    • Typowe objawy celiakii
    • Atypowe objawy celiakii
  • Rodzaje celiakii
  • Grupy ryzyka
  • Diagnostyka różnicowa celiakii
    • Choroby glutenozależne
      • Alergia na pszenicę
      • Nadwrażliwość na gluten niebędąca celiakią
    • Nietolerancja laktozy u osób chorych na celiakię
Moduł 2: Diagnostyka celiakii
  • Kryteria diagnostyczne celiakii
  • Badania serologiczne
  • Badania obrazowe i histologiczne
    • Badania histopatologiczne – skala Marsha
  • Badania genetyczne
  • Algorytmy postępowania diagnostycznego
    • Algorytm postępowania diagnostycznego przy podejrzeniu celiakii u dzieci – ESPGHAN 2020
    • Algorytm postępowania diagnostycznego – osoby dorosłe ESsCD 2019
  • Definicja celiakii
Moduł 3: Prowadzenie pacjenta z celiakią
  • Leczenie żywieniowe w celiakii
    • Dieta w celiakii
      • Produkty bezglutenowe
      • Produkty zabronione
      • Ukryte źródła glutenu
      • Bezglutenowe zakupy
      • Zanieczyszczenia żywności glutenem
      • Mity na temat glutenu i potraw bezglutenowych
      • Oznakowanie żywności bezglutenowej
    • Zagrożenie wynikające ze stosowania długotrwałej GFD
      • Możliwe niedobory w trakcie diety bezglutenowej
    • Trudności w przestrzeganiu diety bezglutenowej
      • Najczęściej popełniane błędy na diecie bezglutenowej
      • Najczęstsze wątpliwości pacjentów
      • Najczęściej zadawane pytania przez pacjentów
    • Dieta bezglutenowa w praktyce
      • Dieta podczas spotkań w restauracjach
      • Dieta na wyjazdach
      • Dieta w trakcie przyjęć i imprez rodzinnych
      • Pełnowartościowy posiłek bezglutenowy
      • Przepisy na dania bezglutenowe
      • Wskazówki do zastosowania w kuchni
  • Konsekwencje nieleczonej celiakii
  • Schemat opieki nad pacjentem z celiakią
    • Zadania dietetyka
    • Współpraca lekarza z dietetykiem
    • Wsparcie psychologiczne
Moduł 4: Kontrolowanie diety bezglutenowej u pacjenta z celiakią
  • Monitorowanie aktywności choroby
    • Schemat postępowania z pacjentem z nowo zdiagnozowaną celiakią
    • Badania kontrolne
  • Monitorowanie diety bezglutenowej
    • Ocena przeciwciał anty-tTG, anty-DGP – badania długoterminowe
    • Testy GIP – badania krótkoterminowe
    • Badanie obecności glutenu w diecie
Moduł 5: Profilaktyka celiakii
  • Wprowadzenie glutenu do diety niemowląt
  • Planowanie ciąży a celiakia
  • Wpływ mikrobioty na przebieg celiakii
  • Przyjmowanie probiotyków a celiakia
Moduł 6: Analiza przypadków klinicznych na podstawie pełnych wyników badań
Moduł 7: Oferta dla dietetyków

Patronat honorowy sprawuje prof. dr hab. Bożena Cukrowska – Kierownik Pracowni Immunologii Instytutu „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka”.

Szczegóły kursu:

  • liczba modułów: 7
  • liczba egzaminów: 1
  • próg zaliczeniowy egzaminu: 60% (możliwość 3-krotnego podejścia)

Co zyskujesz?

  • Dostęp do materiałów edukacyjnych w kursie
  • Bazę wiedzy w postaci materiałów do pobrania
  • Bezpłatny e-book pt.: "Celiakia i dieta bezglutenowa"
  • Certyfikat "Dietetyk Przyjazny Chorym na Celiakię"
  • Prawo do używania znaku "Dietetyk Przyjazdy Chorym na Celiakię", który będziesz mógł wykorzystywać do celów promocyjnych

Zapisując się na kurs, wspierasz Fundację „Na Ratunek Dzieciom z Chorobą Nowotworową".

W kursie zostały użyte materiały edukacyjne przekazane przez Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Dziękujemy Stowarzyszeniu za możliwość ich wykorzystania.


Pozostałe kursy z tej kategorii

Diagnostyka i prowadzenie pacjenta z celiakią

Diagnostyka i prowadzenie pacjenta z celiakią

See the course
  • Kursy dla diagnostów
  • Kursy dla lekarzy
  • Kursy dla dietetyków
  • FAQ
  • O nas
  • Kontakt
  • Płatność
  • Regulamin
  • Polityka Prywatności
Organizator kursów:
EUROIMMUN POLSKA Sp. z o.o.
euroimmun.pl
Akademia Euroimmun logo
Strona wykorzystuje pliki cookie. Jeżeli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.