Kurs poświęcony tematyce nietolerancji pokarmowych, badań diagnostycznych zgodnych z najnowszymi rekomendacjami oraz odpowiedniego leczenia żywieniowego. Obejmuje wiedzę teoretyczną z zakresu nietolerancji pokarmowych immunoniezależnych, nietolerancji pokarmowych IgG-zależnych, alergii IgE-zależnych i celiakii.
Moduł 1: Nietolerancja laktozy
- Laktoza
- Źródła laktozy
- Trawienie laktozy
- Nietolerancja laktozy - definicja
- Alaktazja
- Pierwotna nietolerancja laktozy
- Wtórna nietolerancja laktozy
- Objawy nietolerancji laktozy
- Diagnostyka nietolerancji laktozy
- Algorytm diagnostyczny
- Wodorowy test oddechowy
- Badanie polimorfizmu LCT
- Wygląd i interpretacja wyniku badania genetycznego
- Wskazania do badania genetycznego
- Dieta bezlaktozowa
Moduł 2: Nietolerancja fruktozy
- Fruktoza
- Fruktozemia
- Nietolerancja fruktozy – definicja
- Objawy fruktozemii
- Diagnostyka fruktozemii
- Badanie genetyczne
- Wygląd i interpretacja wyniku badania genetycznego
- Zespół złego wchłaniania
- Objawy zespołu złego wchłaniania
Moduł 3: Nietolerancja histaminy
- Histamina
- Produkty bogate w histaminę
- Nietolerancja histaminy - definicja
- Patomechanizm
- Objawy nietolerancji histaminy
- Obniżenie aktywności DAO
- Nabyty niedobór DAO
- Leczenie nietolerancji histaminy
- Dieta ubogohistaminowa
- Diagnostyka
Moduł 4: Celiakia
- Gluten
- Choroby glutenozależne
- Celiakia – definicja
- Objawy klasyczne i atypowe
- Rodzaje celiakii
- Diagnostyka celiakii
- Rekomendacje ESPHGAN
- Badanie histopatologiczne
- Przeciwciała badane w celiakii
- Rola badania genetycznego
- Dieta bezglutenowa
- Ukryte źródła glutenu
- Monitorowanie leczenia
- Testy GIP
- WIDEO
Moduł 5: Nietolerancje IgG zależne
- Niekonsekwencje w nazewnictwie
- Rola procesu zapalnego w patogenezie
- Teoria zespołu nieszczelnego jelita
- Inna teoria powstawania nadwrażliwości pokarmowej IgG-zależnej
- Objawy nietolerancji
- Trudności w rozpoznaniu nietolerancji pokarmowych
- Diagnostyka nietolerancji pokarmowych
- Zasada działania testu Euroline-Food
- Wynik testu typu Euroline-Food
- Interpretacja wyniku testu typu Euroline-Food
- Leczenie
- Kontrowersje
- Perspektywy badania przeciwciał IgG
- Przegląd badań naukowych w różnych jednostkach chorobowych
- Wideo
- Podsumowanie
Moduł 6: Alergie pokarmowe
- Patomechanizm powstawania alergii IgE-zależnych
- Objawy alergii pokarmowych
- Najczęstsze alergie pokarmowe:
- Mleko
- Jajo kurze
- Orzechy i orzeszki ziemne
- Skorupiaki
- Pszenica
- Badania diagnostyczne w alergologii
- Testy z krwi
- I. Całkowite IgE w surowicy
- II. Alergenoswoiste IgE
- Testy skórne
- Alergie a nietolerancje pokarmowe (różnice)
Moduł 7: Kiedy pacjent z objawami nietolerancji pokarmowej powinien bezwzględnie zostać skierowany do lekarza?
- Poważne choroby imitujące nietolerancje pokarmowe
- Nieswoiste zapalenia jelit
- I. Choroba Leśniowskiego-Crohna
- II. Wrzodziejące zapalenie jelit
- III. Badania kalprotektyny a kolonoskopia
- Nowotwory
- I. Nowotwór jelita grubego – po jednym slajdzie
- Inne
- I. Choroby o podłożu neurologicznym (migreny, depresja) - po jednym slajdzie
Moduł 8: Podsumowanie kursu.
- Podsumowanie omawianych nietolerancji pokarmowych
- Gdzie można wykonywać badania w kierunku nietolerancji pokarmowych?
- Laboratorium EUROIMMUN DNA
- I. Oferta badań w kierunku nietolerancji pokarmowych
- II. Sposób pobierania materiału do badania
- III. Odbiór wyników
- IV. Współpraca z dietetykami
- Wyszukiwarki laboratoriów
- I. www.eurolinefood.pl
- II. www.alergiczne.info
- III. www.autoprzeciwciala.pl
- IV. www.kalpro.pl
- Test sprawdzający wiedzę