Moduł 1: Celiakia jako jednostka chorobowa
- Definicja celiakii
- Epidemiologia
- Patogeneza
- Objawy
- Typowe objawy celiakii
- Atypowe objawy celiakii
- Rodzaje celiakii
- Grupy ryzyka
- Diagnostyka różnicowa celiakii
- Choroby glutenozależne
- Alergia na pszenicę
- Nadwrażliwość na gluten niebędąca celiakią
- Nietolerancja laktozy u osób chorych na celiakię
Moduł 2: Diagnostyka celiakii
- Kryteria diagnostyczne celiakii
- Badania serologiczne
- Badania obrazowe i histologiczne
- Badania histopatologiczne – skala Marsha
- Badania genetyczne
- Algorytmy postępowania diagnostycznego
- Algorytm postępowania diagnostycznego przy podejrzeniu celiakii u dzieci – ESPGHAN 2020
- Algorytm postępowania diagnostycznego – osoby dorosłe ESsCD 2019
- Definicja celiakii
Moduł 3: Prowadzenie pacjenta z celiakią
- Leczenie żywieniowe w celiakii
- Dieta w celiakii
- Produkty bezglutenowe
- Produkty zabronione
- Ukryte źródła glutenu
- Bezglutenowe zakupy
- Zanieczyszczenia żywności glutenem
- Mity na temat glutenu i potraw bezglutenowych
- Oznakowanie żywności bezglutenowej
- Zagrożenie wynikające ze stosowania długotrwałej GFD
- Możliwe niedobory w trakcie diety bezglutenowej
- Trudności w przestrzeganiu diety bezglutenowej
- Najczęściej popełniane błędy na diecie bezglutenowej
- Najczęstsze wątpliwości pacjentów
- Najczęściej zadawane pytania przez pacjentów
- Dieta bezglutenowa w praktyce
- Dieta podczas spotkań w restauracjach
- Dieta na wyjazdach
- Dieta w trakcie przyjęć i imprez rodzinnych
- Pełnowartościowy posiłek bezglutenowy
- Przepisy na dania bezglutenowe
- Wskazówki do zastosowania w kuchni
- Konsekwencje nieleczonej celiakii
- Schemat opieki nad pacjentem z celiakią
- Zadania dietetyka
- Współpraca lekarza z dietetykiem
- Wsparcie psychologiczne
Moduł 4: Kontrolowanie diety bezglutenowej u pacjenta z celiakią
- Monitorowanie aktywności choroby
- Schemat postępowania z pacjentem z nowo zdiagnozowaną celiakią
- Badania kontrolne
- Monitorowanie diety bezglutenowej
- Ocena przeciwciał anty-tTG, anty-DGP – badania długoterminowe
- Testy GIP – badania krótkoterminowe
- Badanie obecności glutenu w diecie
Moduł 5: Profilaktyka celiakii
- Wprowadzenie glutenu do diety niemowląt
- Planowanie ciąży a celiakia
- Wpływ mikrobioty na przebieg celiakii
- Przyjmowanie probiotyków a celiakia
Moduł 6: Analiza przypadków klinicznych na podstawie pełnych wyników badań
Moduł 7: Oferta dla dietetyków
Zapisując się na kurs, wspierasz Fundację „Na Ratunek Dzieciom z Chorobą Nowotworową".
W kursie zostały użyte materiały edukacyjne przekazane przez Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Dziękujemy Stowarzyszeniu za możliwość ich wykorzystania.