Kurs poświęcony diagnostyce i dietoterapii nadwrażliwości pokarmowych, takich jak: nietolerancje pokarmowe, nadwrażliwości pokarmowe IgG-zależne, alergie pokarmowe IgE-zależne oraz celiakia. Kurs ma na celu poszerzenie i usystematyzowanie wiedzy na temat nowoczesnych metod stosowanych w diagnostyce nadwrażliwości pokarmowych. Wiedza zdobyta w trakcie szkolenia będzie pomocna w prowadzeniu pacjentów z dolegliwościami związanymi ze spożywanym pokarmem.
Program kursu:
WSTĘP: Rodzaje nadwrażliwości pokarmowych
- Czym jest nadwrażliwość pokarmowa?
- Rys historyczny
- Aktualny podział nadwrażliwości pokarmowych
- Nieścisłości w nomenklaturze nadwrażliwości
MODUŁ 1: Nietolerancja laktozy
- Laktoza
- Rodzaje nietolerancji laktozy
- Objawy nietolerancji laktozy
- Diagnostyka nietolerancji laktozy
- Dieta bezlaktozowa
MODUŁ 2: Nietolerancja fruktozy
- Fruktoza
- Rodzaje nietolerancji fruktozy
- Diagnostyka nietolerancji fruktozy
- Zalecenia dietetyczne przy nietolerancji fruktozy
MODUŁ 3: Nietolerancja histaminy
- Histamina
- Nietolerancja histaminy
- Diagnostyka nietolerancji histaminy
- Leczenie nietolerancji histaminy
- Inne rodzaje nietolerancji pokarmowych
MODUŁ 4: Nadwrażliwości pokarmowe IgG-zależne
- Przyczyny powstawania nadwrażliwości pokarmowych IgG-zależnych
- Objawy nadwrażliwości pokarmowych IgG-zależnych
- Diagnostyka nadwrażliwości pokarmowych IgG-zależnych
- Dietoterapia nadwrażliwości pokarmowych IgG-zależnych
- Kontrowersje dotyczące diagnostyki nadwrażliwości pokarmowych IgG-zależnych
- Przegląd badań naukowych w różnych jednostkach chorobowych
MODUŁ 5: Alergie pokarmowe
- Czym są alergie IgE-zależne?
- Objawy alergii pokarmowych
- Najczęstsze alergie pokarmowe
- Badania diagnostyczne w alergologii
- Molekularna diagnostyka alergii
- Reakcje krzyżowe w alergologii
- Alergie a nadwrażliwości pokarmowe IgG-zależne
MODUŁ 6: Diagnostyka celiakii
- Czym jest gluten?
- Celiakia jako jednostka chorobowa
- Choroby glutenozależne
- Diagnostyka celiakii
- Leczenie żywieniowe celiakii
- Opisy przypadków klinicznych
ZAKOŃCZENIE: Egzamin i baza wiedzy
Patronat honorowy nad kursem sprawuje dr hab. n. med. Dorota Waśko-Czopnik z Kliniki Gastroenterologii i Hepatologii Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu
Szczegóły kursu:
- liczba modułów: 6
- liczba egzaminów: 1
- próg zaliczeniowy: 60% (możliwość 3-krotnego podejścia)
Co zyskujesz?
- Wiedzę na temat nowoczesnych narzędzi do diagnostyki nadwrażliwości pokarmowych
- Praktyczne wskazówki żywieniowe przydatne w codziennej pracy z pacjentami
- Dostęp do wszystkich materiałów edukacyjnych w kursie
- Bazę wiedzy w postaci praktycznych tabel i schematów do pobrania
- Certyfikat elektroniczny po pozytywnym zaliczeniu egzaminu