Help with Search courses

Kursy dla dietetyków

Termin:
10.01.2020 - 10.01.2020

Koszt:
50 zł

Kurs zakończony

Nietolerancje pokarmowe – diagnostyka i prowadzenie pacjenta

close

Kurs zakończony

Zostaw nam swój adres e-mail a powiadomimy Cię o wznowieniu

Kurs poświęcony tematyce nietolerancji pokarmowych, badań diagnostycznych zgodnych z najnowszymi rekomendacjami oraz odpowiedniego leczenia żywieniowego. Obejmuje wiedzę teoretyczną z zakresu nietolerancji pokarmowych immunoniezależnych, nietolerancji pokarmowych IgG-zależnych, alergii IgE-zależnych i celiakii.

Poznaj program kursu
Moduł 1: Nietolerancja laktozy
  1. Laktoza
    • Źródła laktozy
    • Trawienie laktozy
  2. Nietolerancja laktozy - definicja
    • Alaktazja
    • Pierwotna nietolerancja laktozy
    • Wtórna nietolerancja laktozy
  3. Objawy nietolerancji laktozy
  4. Diagnostyka nietolerancji laktozy
    • Algorytm diagnostyczny
    • Wodorowy test oddechowy
    • Badanie polimorfizmu LCT
      • Wygląd i interpretacja wyniku badania genetycznego
      • Wskazania do badania genetycznego
  5. Dieta bezlaktozowa
Moduł 2: Nietolerancja fruktozy
  1. Fruktoza
  2. Fruktozemia
    • Nietolerancja fruktozy – definicja
    • Objawy fruktozemii
  3. Diagnostyka fruktozemii
    • Badanie genetyczne
    • Wygląd i interpretacja wyniku badania genetycznego
  4. Zespół złego wchłaniania
    • Objawy zespołu złego wchłaniania
Moduł 3: Nietolerancja histaminy
  1. Histamina
    • Produkty bogate w histaminę
  2. Nietolerancja histaminy - definicja
    • Patomechanizm
    • Objawy nietolerancji histaminy
    • Obniżenie aktywności DAO
  3. Nabyty niedobór DAO
  4. Leczenie nietolerancji histaminy
  5. Dieta ubogohistaminowa
  6. Diagnostyka
Moduł 4: Celiakia
  1. Gluten
  2. Choroby glutenozależne
  3. Celiakia – definicja
    • Objawy klasyczne i atypowe
    • Rodzaje celiakii
  4. Diagnostyka celiakii
    • Rekomendacje ESPHGAN
    • Badanie histopatologiczne
    • Przeciwciała badane w celiakii
    • Rola badania genetycznego
  5. Dieta bezglutenowa
    • Ukryte źródła glutenu
    • Monitorowanie leczenia
    • Testy GIP
    • WIDEO
Moduł 5: Nietolerancje IgG zależne
  1. Niekonsekwencje w nazewnictwie
  2. Rola procesu zapalnego w patogenezie
  3. Teoria zespołu nieszczelnego jelita
  4. Inna teoria powstawania nadwrażliwości pokarmowej IgG-zależnej
  5. Objawy nietolerancji
  6. Trudności w rozpoznaniu nietolerancji pokarmowych
  7. Diagnostyka nietolerancji pokarmowych
    • Zasada działania testu Euroline-Food
    • Wynik testu typu Euroline-Food
    • Interpretacja wyniku testu typu Euroline-Food
  8. Leczenie
  9. Kontrowersje
  10. Perspektywy badania przeciwciał IgG
  11. Przegląd badań naukowych w różnych jednostkach chorobowych
  12. Wideo
  13. Podsumowanie
Moduł 6: Alergie pokarmowe
  1. Patomechanizm powstawania alergii IgE-zależnych
  2. Objawy alergii pokarmowych
  3. Najczęstsze alergie pokarmowe:
    • Mleko
    • Jajo kurze
    • Orzechy i orzeszki ziemne
    • Skorupiaki
    • Pszenica
  4. Badania diagnostyczne w alergologii
    • Testy z krwi
      • I. Całkowite IgE w surowicy
      • II. Alergenoswoiste IgE
    • Testy skórne
  5. Alergie a nietolerancje pokarmowe (różnice)
Moduł 7: Kiedy pacjent z objawami nietolerancji pokarmowej powinien bezwzględnie zostać skierowany do lekarza?
  1. Poważne choroby imitujące nietolerancje pokarmowe
    • Nieswoiste zapalenia jelit
      • I. Choroba Leśniowskiego-Crohna
      • II. Wrzodziejące zapalenie jelit
      • III. Badania kalprotektyny a kolonoskopia
    • Nowotwory
      • I. Nowotwór jelita grubego – po jednym slajdzie
    • Inne
      • I. Choroby o podłożu neurologicznym (migreny, depresja) - po jednym slajdzie
Moduł 8: Podsumowanie kursu.
  1. Podsumowanie omawianych nietolerancji pokarmowych
  2. Gdzie można wykonywać badania w kierunku nietolerancji pokarmowych?
    • Laboratorium EUROIMMUN DNA
      • I. Oferta badań w kierunku nietolerancji pokarmowych
      • II. Sposób pobierania materiału do badania
      • III. Odbiór wyników
      • IV. Współpraca z dietetykami
    • Wyszukiwarki laboratoriów
      • I. www.eurolinefood.pl
      • II. www.alergiczne.info
      • III. www.autoprzeciwciala.pl
      • IV. www.kalpro.pl
  3. Test sprawdzający wiedzę

Patronat honorowy nad kursem sprawuje dr hab. n. med. Dorota Waśko-Czopnik – lekarz gastroenterolog z Kliniki Gastroenterologii i Hepatologii Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu.

Szczegóły kursu:

  • liczba modułów: 7
  • liczba egzaminów: 1
  • próg zaliczeniowy egzaminu: 60% (możliwość 3-krotnego podejścia)

Co zyskujesz?

  • dostęp do materiałów edukacyjnych w kursie
  • bazę wiedzy w postaci materiałów do pobrania
  • bezpłatny e-book pt.: „Nietolerancje pokarmowe IgG-zależne. By żywność przestała być „trucizną”, a zaczęła być lekarstwem”
  • certyfikat wysyłany pocztą